Gepubliceerd: 08-04-2021 08:02

Hoe een SUP voor beginners te kiezen? Dit is belangrijk tijdens het kiezen...

SUP is een afkorting voor Stand up paddling, dus je staat óp je sup board óp het water. Je peddelt staand, zo kom je vooruit en stuur je ook. Je evenwicht bewaren is daarom belangrijk. Ook moeten de wind en andere weersomstandigheden goed zijn.

De meeste mensen leren relatief snel hun evenwicht bewaren. In het begin kan het wat onwennig zijn, maar bijna iedereen blijft na een half uur goed staan. Dat werkt motiverend. Zo blijft het namelijk leuk.

Ben jij een absolute beginner in SUP?

Als je nog nooit gesupt hebt, is het goed om te weten hoe je een SUP voor beginners kiest, of beter gezegd je eerste SUP.

Het eerste paddle board hoeft niet per se een beginners-SUP te zijn. Wat is een SUP voor beginners?

Een SUP voor beginners is meestal een SUP die erg stabiel en eenvoudig in gebruik is. Maar dit hoeft niet per se voor jou de beste keus te zijn.

Zo is het goed om te weten of alleen jij de SUP gaat gebruiken, of ook anderen, bijvoorbeeld gezinsleden. Overweeg ook of je jezelf met het board wilt kunnen blijven ontwikkelen.

Koop je een goedkoop en 'te gemakkelijk' paddle board? Dan loop je het risico dat je snel een ander board moet aanschaffen, omdat je meer uitdaging wilt. Je leert immers vrij snel om op een SUP te blijven staan.

Hoe meer ervaring, hoe beter je wordt. En dan wordt het echt leuk om het water op te gaan. Er zijn veel SUP's speciaal voor beginners. Heb je nog geen SUP voor beginners, kies er dan een die bij jou past.

En kies er het liefst eentje die ook later nog aan je wensen voldoet.

Is een SUP voor beginners een allround board?

Een paddle board voor beginners is meestal iets breder waardoor deze extra stabiel is. Het is een zogenaamd allround board. Dus het heeft alle eigenschappen om goed van start te gaan.

Dit board is meestal ook geschikt voor gezinnen.

En ben je een beginner, start dan in je eigen tempo. Succesvol worden met een SUP voor beginners

Als je een beginner bent in SUP, is doen wat je kunt de beste manier is om er nog beter in te worden. De watersport is de afgelopen jaren een echte trend geworden en de verwachting is dat deze trend voorlopig nog wel blijft. Het is een van de populairste onderdelen bij het surfen. Als je een beginner bent, is het goed om te oefenen met sup. Dan kun je later altijd nog besluiten om aan wedstrijden mee te doen.

Het goede van een SUP is dat het zowel je concentratie als flexibiliteit stimuleert. Op je paddle board staan en peddelen is een uitdaging. Op het board train je zowel je spieren als conditie. In het begin kan dit best zwaar zijn, maar het is ook ontzettend leuk.

En SUP voor beginners kan superleuk zijn. Je kunt zelf bepalen hoe moeilijk of zwaar het moet zijn en het niveau af en toe opvoeren als je dat wilt. De moeilijkheidsgraad hangt ook af van de wind en andere weersomstandigheden en van hoelang je al bezig bent.

Kies de juiste SUP voor beginners

Start met het kiezen in wat voor een beginners-model SUP je wilt investeren. Dat is belangrijk voordat je aan de slag kunt gaan.

Maar hiervoor moet je wel weten wat je in de toekomst wilt. Moet je board altijd gemakkelijk en stabiel zijn en vooral voor plezier? Of wil je graag wat meer gas geven als het gaat om je ontwikkeling?

Houd daar dan rekening mee, zodat je er niet eentje koopt waar je te snel op uitgekeken raakt.

Omgekeerd geldt hetzelfde. Je heb geen wedstrijdboard nodig voor gewoon wat lol, beweging en frisse lucht.

Er is een groot aanbod SUP's voor beginners

Er is inmiddels een enorme keuze aan boards doordat velen verslingerd zijn geraakt aan suppen. Het was nog nooit zo populair.

Je kunt kiezen voor een gewoon board, dat wil zeggen een vast board, of ga voor een opblaasbare SUP, een zogenaamde iSUP.

WORRY LESS, PADDLE MORE

Slider hand in motion from right to left
Advanced Elements Hula™ 11 iSUP Superpakket
699 € 778 €
Niet op voorraad
iSUP Fishbone™ EX Fastpack
870 € 1.027 €
Trustpilot