Voor veiligheid op het water zijn er twee vesten waaruit je kunt kiezen. Er is het reddingsvest en het zwemvest. We laten je het verschil zien tussen de twee vesten, zodat je weet wanneer je beter voor het ene vest kan kiezen en wanneer voor het andere.
Verwar een zwemvest niet met een reddingsvest. In een zwemvest heb je meer bewegingsvrijheid dan in een reddingsvest. Maar je blijft minder goed drijven dan met een reddingsvest. Het zwemvest is dus geen reddingsvest, omdat het minder drijfvermogen heeft dan een reddingsvest. Veel zwemvesten hebben een drijfvermogen van 50N, wat net niet genoeg is om het een reddingsvest te noemen.
Aan de andere kant kun je met een zwemvest beter bewegen en lig je comfortabeler in het water of - waarschijnlijk meer op jou van toepassing - is het comfortabeler voor in je opblaasbare kajak of op je iSUP.
Weet je nog niet precies wat het verschil is tussen een zwemvest en een reddingsvest? Bedenk eerst waarvoor je het ene of het andere vest wilt gebruiken.
Het zwemvest geeft meer bewegingsvrijheid en heeft minder drijfvermogen dan het reddingsvest. Met een reddingsvest heb je minder bewegingsvrijheid, maar meer drijfvermogen. Om een lang verhaal kort te maken :)
Kijken we naar zwemvesten, dan zien we vaak een vest met schuimmateriaal op zowel de rug als borst om te blijven drijven. In tegenstelling tot reddingsvesten hebben de meeste zwemvesten geen kraag. Dit is omdat zwemvesten zijn ontworpen om mee te zwemmen en meer bewegingsvrijheid geven voor je armslagen of peddelbewegingen.
Over het algemeen kun je voor een zwemvest gaan als deze voor een redelijk ervaren zwemmer is. Zwemvesten kun je gemakkelijk gebruiken voor andere doeleinden. Zwemvesten worden veel gebruikt voor kano's, kajakken en paddleboards.
Ook veel surfers, windsurfers, wakeboarders, waterskiërs en kitesurfers kiezen voor dit soort vesten, omdat deze watersporten vaak dichtbij de kust plaatsvinden.
Er zijn verschillende soorten zwemvesten. Het "gewone" zwemvest heeft meestal een sluiting aan de voorkant, terwijl een zwemvest voor kanoën en/of kajakken een ‘pullover’ vest is, waardoor je vaak meer bewegingsvrijheid hebt.
Een reddingsvest doet zijn naam eer aan, want dit vest is ontworpen om de veiligheid van een persoon te waarborgen. Een reddingsvest helpt onder meer om het hoofd van iemand boven water te houden.
Typisch voor een reddingsvest is dat het altijd een kraag heeft en dat het drijfmateriaal vaak alleen in de kraag en op de borst zit. Een reddingsvest moet namelijk het hoofd van de persoon boven het water houden. Dit is het belangrijkste doel.
De plek van het drijfmateriaal in het vest zorgt dat je op je rug ligt met je hoofd omhoog waardoor er in het ergste geval geen water in je luchtwegen komt.
Het antwoord op de vraag waarom je een zwemvest zou kiezen, is simpel. Ga voor een zwemvest als je veel bewegingsvrijheid nodig hebt. Een waarin je eventueel ook makkelijk kunt zwemmen en vrij kunt bewegen. Als je meer zekerheid wilt, voor het geval dat, dan is een zwemvest niet aan te raden. Sommige mensen geven hun kinderen bijvoorbeeld liever reddingsvesten, omdat ze meer veiligheid dan bewegingsvrijheid nodig hebben.
Denk bij het kopen van een zwemvest goed na over de kleur. Het is een goed idee om een opvallende kleur te kiezen voor je zwemvest. Zo kunnen anderen je snel herkennen als er iets gebeurt, bijvoorbeeld wanneer je met vrienden aan het kanoën bent.
Rood of geel is dan ook een goede keus voor een zwemvest. Ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij raadt een felle kleur aan. De uiteindelijke keus is natuurlijk aan jou. Zwemvesten zien er ook steeds leuker uit. Kies er daarom liever voor een die er leuk uitziet dan helemaal geen.
Natuurlijk zijn er belangrijkere dingen dan de kleur. Het is sterk aan te raden om te investeren in een gecertificeerd zwemvest. Dit vest moet beschermen wanneer nodig en daarom is het belangrijk dat je gegarandeerd het beste van het beste krijgt.
Goed om te weten is dat je geen zwemvesten kunt kopen voor kinderen onder de acht jaar. Dit is omdat niet alle zwemvesten veilig zijn voor jonge kinderen. Het is eerder het tegenovergestelde. Koop daarom een reddingsvest voor je zoon of dochter als je een veilige oplossing wilt voor een dagje aan zee met het gezin.
Meestal is een vest voor kinderen onder de acht jaar een niet-opblaasbaar vest. Dit komt omdat de opblaasbare reddingsvesten niet worden aanbevolen voor personen onder de 40 kg. Zorg er in ieder geval voor dat het vest goed past, want je kind kan uit het reddingsvest "vallen" als het niet de juiste maat heeft en dit wil je natuurlijk voorkomen.
Zowel zwemvesten als reddingsvesten hebben vaak een drijfvermogen van 50 Newton. Dit zou kunnen betekenen dat een zwemvest je niet beschermt als je bewusteloos raakt. Met dit type vest kun je blijven drijven, maar het redt niet je leven als je buiten bewustzijn bent.
Nogmaals, het is van vitaal belang dat je zwemvest bij jouw lichaam en gewicht past. Er zijn vesten in veel verschillende maten en er zijn ook verstelbare vesten.
En let op als je meer weegt dan 130 kg, want dan heb je een speciaal ontworpen zwemvest nodig.
Als je de zee opgaat, is het meenemen van zwem- of reddingsvesten meer dan een aanrader. Als je op een snelle (motor)boot vaart die sneller kan dan 20 km/u, dan is het in Nederland verplicht om voor elke opvarende een reddingsvest (dus geen zwemvest) aan boord te hebben. En in bepaalde landen moet je altijd reddingvest aan boord hebben.
Je bent niet verplicht om het vest te dragen als je op het water bent, maar als je op een snelle motorboot vaart is het wel een vereiste om bv. 10 vesten te hebben als er 10 personen aan boord zijn. Het dragen van een vest wordt echter altijd aanbevolen als je op zee bent. Zeker als je in de winter op het water bent of wanneer je alleen vaart, is het altijd een goed idee om een reddingsvest te dragen.
Het is niet mogelijk om precies aan te geven hoeveel jaar een zwemvest meegaat. Het belangrijkste is om te checken of het vest stevig of zacht aanvoelt en in een goede staat is of niet. Als het slap is of er zit een gat in, is het tijd om een nieuwe te kopen.
Kenmerkend voor reddingsvesten is NEWTON. 100 Newton (100 N) komt overeen met ca. 10 kg drijfvermogen. Het drijfvermogen is uiteraard bedoeld om je hoofd boven water te houden.
Reddingsvesten en zwemvesten hebben een verschillend aantal Newton. Een zwemvest heeft meestal ongeveer 50 Newton. Ze hebben minder beschermend en worden meestal gebruikt door sporters die meer bewegingsvrijheid nodig hebben.
Een zwemvest alleen houdt je niet boven water. Met 100N ben je al wat "veiliger" als je in de problemen komt. Als je echter buiten bewustzijn raakt, moet je reddingsvest rond de 150N zijn om je meer veiligheid te geven.
Een reddingsvest kan worden gebruikt voor het zeilen op zee. Reddingsvesten met 275 Newton worden gebruikt onder “extreme” weersomstandigheden. Ze zorgen dat je blijft drijven mocht je bewusteloos raken. En zijn geschikt voor mensen die meer wegen dan 110 kg.