⚠️ GRATIS VERZENDING de hele maand! ⚠️
Inhoud van het artikel
Of je nu dagelijks met de kajak vaart of slechts een paar keer per jaar het water opgaat, we willen allemaal warm blijven. Zowel in de kajak als in het water - bedoeld of onbedoeld. Het weer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland kan wisselvallig zijn. Soms kan het behoorlijk vochtig en koud zijn.
Het goede aan een wetsuit die geschikt is voor gebruik in een kajak, is dat hij je niet alleen warm houdt, maar je ook genoeg bewegingsvrijheid geeft. Zowel in de armen en het bovenlichaam om te peddelen als in de benen en billen om te kunnen zitten. Hierin verschilt hij van wetsuits die worden gebruikt om te zwemmen.
In dit artikel krijg je enkele tips voor het kiezen van de juiste wetsuit voor kajakken.
Bekijk hier ons aanbod van wetsuits voor kajakken
Een wetsuit is een neopreen isolatiepak dat je warm moet houden tijdens watersport.
Het isoleert een dunne laag water tussen je lichaam en het pak, die wordt verwarmd door je lichaamswarmte. Dit voorkomt dat je te veel warmte verliest in het water.
Dit type warmte-isolatie is zeer efficiënt. Water geleidt warmte vele malen beter dan lucht.
Het verschil tussen een droogpak en een wetsuit is dat de wetsuit water gebruikt om je warm te houden, terwijl het droogpak je droog houdt.
Hoewel een wetsuit je niet droog houdt, is het neopreen in het pak gevuld met kleine gaatjes die warme lucht bevatten. Hoe dikker de wetsuit, hoe warmer hij je dus kan houden. Zorg er dus voor dat je bekend bent met de watertemperatuur als je gaat peddelen, zodat je de juiste wetsuit kunt kiezen en het niet te koud of te warm krijgt.
Als het relatief koud is, kun je ook een neopreen muts, neopreen handschoenen en neopreen schoenen overwegen.
Natuurlijk is het belangrijk dat je warm kunt blijven als het koel is. Een ander zeer belangrijk kenmerk is dat je maximale beweeglijkheid in het bovenlichaam nodig hebt, vooral in de armen.
Naast de bewegingsvrijheid in het bovenlichaam moet je beslissen welk type wetsuit voor kajakken je wilt hebben.
Er zijn vier verschillende soorten en stijlen wetsuits voor kajakken:
Er is nog een type dat geschikt is voor warme dagen. Je kunt ook tweedelige pakken kopen. Het onderste deel kan op warme dagen als shorts worden gedragen.
Bekijk hier ons aanbod van wetsuits voor kajakken
Een wetsuit moet als een tweede huid zitten. Hij moet zo strak zitten dat er slechts een dunne laag water tussen lichaam en pak past. Als hij te los zit, wordt er extra water binnengelaten, waardoor de isolerende werking minder effectief wordt. Zorg ervoor dat de wetsuit ook strak om de nek zit.
Vrouwen dragen er vaak een badpak onder voor extra bescherming, ondersteuning en comfort.
Als je wetsuit niet goed past, kan hij je niet warm houden en kan hij ook je mobiliteit beperken. Vergeet niet om naar de merkspecifieke maattabellen te kijken, want de maten kunnen per merk verschillen. Zo vind je zeker de juiste maat.
Je moet in staat zijn om te hurken en gehurkt te blijven en je armen gemakkelijk te bewegen.
Bekijk hier ons aanbod van wetsuits voor kajakken.
Eerst moet je weten hoe je de cijfers op een wetsuit kunt lezen. De cijfers die door schuine strepen worden gescheiden, geven de dikte van het materiaal in millimeters aan.
Bijvoorbeeld: 3/2/2
3 (bovenlichaam) / 2 (benen) / 2 (armen)
Normaal gesproken zijn wetsuits dikker rond het bovenlichaam om onderkoeling te voorkomen. Bij de armen en benen is het neopreen meestal dunner, wat meer flexibiliteit en mobiliteit garandeert, wat nodig is bij het kajakken om te peddelen.
De meeste merken hebben een maattabel voor afmetingen en dikte van het materiaal.
Dit is eigenlijk een belangrijk punt bij het kopen van een wetsuit voor kajakken.
Een wetsuit met een rits aan de voorkant kan comfortabeler zijn dan een met een rits aan de achterkant.
Vooral bij langere tochten kan het oncomfortabel zijn om in de kajak te zitten als de rits zich aan de achterkant bevindt. Als je dus van plan bent om langere tijd in een wetsuit in de kajak te zitten, is een wetsuit met een rits aan de voorkant waarschijnlijk aan te raden.
Wetsuits met een rits aan de voorkant kunnen echter ook moeilijker aan te trekken zijn, omdat de rits meestal korter is en het pak niet zo wijd kan worden geopend als een wetsuit met een langere rits aan de achterkant.
Bij zeer koud water moet je je vingers, tenen en oren beschermen met neopreen laarzen, neopreen handschoenen en een neopreen muts.
Je kunt ook een laag over je wetsuit dragen, vooral als je urenlang in je kajak wilt blijven en niet in het water wilt zijn. Een waterdichte jas is hiervoor ideaal.
Bekijk hier ons aanbod van wetsuits voor kajakken.
We hopen dat we je hebben geholpen bij het kiezen van de juiste wetsuit voor kajakken. Als je vragen of twijfels hebt, stuur ons dan gewoon een e-mail en we helpen je zo goed als we kunnen.